“Izjave Tomašić kao dijagnoza uznapredovale bolesti ovog društva”

epa03621518 A Member of the European Parliament raise his hand in a voting during the plenary session in the European Parliament in Strasbourg, France, 13 March 2013. The European Parliament rejected the compromise of EU governments for the financial planning of the European Union until 2020. EPA/PATRICK SEEGER

Političari koji svoju mržnju i netrpeljivost bezočno nazivaju domoljubljem, sramote Hrvatsku i za nju predstavljaju najveću opasnost, poručili su iz Građanskog odbora za ljudska prava i Documente povodom izjave Ruže Tomašić izgovorenih na Dan Grada Vukovara.

“Bilo bi lako kad bi riječi Ruže Tomašić – ‘ako mi počnemo čistiti svoje dvorište mnogo Srba će iz Hrvatske morati u Srbiju’, bile prilog dijagnozi jedne osobe impregnirane mržnjom, koja javno i opetovano prijeti jednoj cijeloj etničkoj manjini i poziva na nasilje. Međutim, te zastrašujuće riječi, koje bi se s lakoćom uklopile u najradikalnije govore izgovorene u munchenskim pivnicama tridesetih godina prošlog stoljeća, izgovorene od političarke koja je, ne unatoč nego upravo zbog sličnih izjava, izabrana u Europski parlament, biti će, uz komentare zgražanja i odobravanja, prihvaćene kao legitimni politički stav. I u tom smislu one predstavljaju dijagnozu uznapredovale bolesti ovog društva”, upozoravaju Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP).

Ističu da “poslije svega što se u Hrvatskoj i, općenito, na ovim prostorima dogodilo, osuđuju i odbacuju s najdubljim gnušanjem upotrebu riječi ‘čistiti’ kao eufemizma za nasilno protjerivanje ljudi iz njihovih domova i domovine zato jer neki zločinački umovi žele to radit po kriterijima koje su sami izmislili i koje pokušavaju provesti čim se dokopaju vlasti”.

Ovaj tekst je objavljen i zahvaljujući sufinanciranju kroz program “Europa za građane”.