Vlada ne odustaje od monetizacije

Zagreb, 18.7.2013.- Dvjestotinjak zaposlenika Hrvatskih autocesta, èlanova Nezavisnog cestarskog sindikata, krenuli su nešto prije 10 sati s Trga bana Jelaèiæa prema Banskim dvorima, prosvjedujuæi protiv monetizacije autocesta. Na slici prosvjednici na Trgu bana Jelaèiæa. foto FaH/ Dario GRZELJ/ ua

Zbog mogućnosti da se na referendumu odbaci davanje autocesta u koncesiju, Vlada je i formalno odlučila odustati od takvog modela monetizacije javnog duga Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ). Njihove dugove pokušat će smanjiti drugim modelom, a resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić ni ne pomišlja na ostavku.

 „Nastavljamo s monetizacijom javnog duga jer ako to ne napravimo sljedeće godine HAC i ARZ imat će rupu od oko tri milijarde eura, koju ne može nitko refinancirati i Vlada mora naći neki model da barem polovinu tog iznosa prikupi na tržištu kapitala“, kazao je Hajdaš Dončić uoči sjednice Vlade na kojoj je i formalno prihvaćena odluka o odustajanju davanja autocesta u koncesiju.

Novu odluku Vlade nazvao je „razboritom“, a na pitanje popušta li Vlada pod pritiskom referenduma, odvratio je: ”Pametniji popušta“. Vlada će dugove HAC-a i ARZ-a, koji će sljedeće godine iznositi oko tri milijarde eura, pokušati smanjiti javnom ponudom dionica HAC ONC-a, a Hajdaš Dončić je podsjetio da osim koncesije postoje i drugi modeli monetizacije: sekuritizacija obveznica, inicijalna javna ponuda i privatizacija.

Inicijativa Ne damo naše autoceste, podsjetimo, već je ranije pozdravila odustajanje Banskih dvora od  ovakvog modela monetizacije, ali i poručila da neće odustati od referenduma kojim žele zakonski zabraniti davanje autocesta u koncesiju.