Tko i zašto želi ‘utopiti’ Hinu?

epa03702567 Chinese artist Liu Bolin stands painted in front of a wall with different magazines in the Kunstverein (art association) in Ludwigsburg, Germany, 15 May 2013. In his art works he blends his person with the background. He was painted by students of the art academy Stuttgart. EPA/BERND WEISSBROD

Zaposlenici Hine prijedlog Povjerenstva za analizu poslovanja agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba hrvatskoj Vladi da agenciju pripoji HRT-u i smatraju napadom na financijsku i uređivačku samostalnost te razvoj Hine s posljedicama za cijelu hrvatsku medijsku i javnu scenu. Oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo (HND)  ističući da bi Hina pripajanjem HRT-u prestala djelovati kao samostalni medij što bi bila nenadoknadiva šteta za hrvatsko novinarstvo u cjelini.

Prema Zakonu o Hini, njezina se neovisnost posebno ogleda u njenoj financijskoj samostalnosti, kao i pravu da samostalno obavlja djelatnost radi koje je osnovana, podsjetili su Radničko vijeće Hine i Hinina podružnica Sindikata novinara Hrvatske: „Čitajući dijelove ‘dubinske analize’ Povjerenstva, jasno je da je prijedlog usmjeren na skromne uštede u proračunu, dok je potpuno zanemario nemjerljivu štetu koja bi se ‘utapanjem’ Hine nanijela medijskoj sceni i javnom interesu.  Isto tako je vidljivo da “dubinska analiza” zanemaruje specifičnosti HRT-a i Hine, odnosno činjenicu da su javne televizije i nacionalne novinske agencije različiti mediji i da imaju drugačije uloge u medijskom prostoru i javnosti. Razlike njihovih uloga, iako dijelom komplementarnih, u mnogim se elementima ne mogu pomiriti“.

U dubinskoj analizi iznesen je niz netočnosti , primjerice da Hina nije obveznica PDV-a te da outsourca obrade fotografija ili da ima 35 rukovoditelja, a po važnosti je nekako smetnuto s uma da Hina za potrebe korisnika godišnje u 20-ak općih i specijaliziranih servisa emitira gotovo 100.000 vijesti i oko 60.000 fotografija. Štoviše, ukupno oko 140 korisnika Hininih servisa i otvoren pristup državnim tijelima svim njezinim uslugama puno govori o rasprostranjenosti Hininih vijesti.  Također, vrlo je malo web portala i novinskih izdanja koji nisu korisnici Hine, a na pojedinim je portalima više od 50 posto sadržaja Hinine proizvodnje (na 30-ak domaćih portala u tri dana objavi se oko 2.500 Hininih naslova) što znači da bi ‘utapanjem’ Hine u HRT mnogi mediji i drugi korisnici izgubili glavni izvor vijesti“, upozoravaju radnici Hine u ovo vrijeme estradizacije i tabloidizacije medijske scene.

Hina kao Vjesnik?

Za razliku od mnogih drugih agencija i poduzeća u državnom vlasništvu, Hina je prošle godine provela restrukturiranje u kojemu je broj zaposlenih smanjen za 30 i sada ima 124 novinara i zaposlenika, a unatoč tome ubrzala je emisiju vijesti, poboljšala kvalitetu emisije i povećala produktivnost iako su im plaće tijekom recesije smanjivane u tri navrata. Trend pada broja korisnika je zaustavljen dok je istodobno povećan broj vijesti koje korisnici prenose, ističu u Hini.

Upozoravaju da je daljnje smanjenje broja novinara nemoguće, jer bi se time srezalo resurse agencije za izvršavanje njezine osnovne djelatnosti po načelima neovisnog, nepristranog i profesionalnog novinsko-agencijskog izvještavanja zbog čega ne smije biti izložena bilo kakvim utjecajima koji bi mogli ugroziti točnost, objektivnost ili vjerodostojnost njezinih informacija.  „Gubitkom samostalnosti i statusa neovisnog izvora informacija, Hina bi ubrzo izgubila medijske i druge korisnike te se utopila u golemoj strukturi HRT-a ili bi se pretvorila u internu novinsku agenciju HRT-a dok bi brojni korisnici – od dnevnih i periodičnih tiskovina, radio i TV postaja, web portala, banaka, poduzeća do niza udruga i institucija – ostali bez servisa agencije“.

Štoviše, tu  se otvara i još jedno pitanje na koje Povjerenstvo u svojoj ‘dubinskoj analizi’ – koja je u najmanju ruku trebala sadržavati analizu koristi i šteta takvog poteza – nije dalo odgovor. Ako se ‘utopi’ unutar HRT-a, kako će Hini biti nadoknađeno više od osam milijuna kuna prihoda s tržišta?  Stoga, radnici Hine radnici Hine od Vlade traže da odbaci prijedlog Povjerenstva, a ako to ne učini, upozoravaju, značit će to da je“ potpuno svjesno usmjerila Hinu putem Vjesnika“.