Državno izborno povjerenstvo o prijevozu birača

Zagreb, 14.4.2013.- Prema prvim nepotpunim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) objavljenima nešto prije 22 sata, koalicija HDZ-HSP-AS-BUZ na izborima za zastupnike u Europski parlament (EP) osvaja šest od 12 zastupnièkih mjesta, a slijedi koalicija SDP-HNS-HSU koja osvaja pet mjesta, a jedno mjesto osvajaju Hrvatski laburisti. Na arhivskoj fotografiji predsjednik DIP-a Branko Hrvatin tijekom tiskovne konferencije u Zagrebu 20.3.2013. godine. foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ ua

Organizacija besplatnog prijevoza birača na biračka mjesta na dan održavanja izbora od strane kandidata/kandidatkinje ili predlagatelja kandidata/kandidatkinje predstavljala bi prikriveni oblik izborne promidžbe, koja nije dozvoljena na dan održavanja izbora, upozorilo je Državno izborno povjerenstvo.

U rješenju DIP dodaje da bi se, u slučaju da do takvog prijevoza birača dođe “nastale troškove prijevoza trebalo uračunati u troškove izborne promidžbe onog kandidata/kandidatkinje koji bi organizirao takav prijevoz birača”.

Također, DIP navodi da bi, ako bi besplatni prijevoz organizirao netko treći u korist kojeg od kandidata, tada to “trebalo cijeniti kao donaciju u korist onog kandidata/kandidatkinje za kojeg je takav prijevoz izvršen”.

DIP dodaje i da besplatan prijevoz birača do biračkih mjesta u BiH ne bi bio tretiran kao trošak, odnosno donacija u korist kandidata/ kandidatkinje, ako bi bio organiziran tako da na autobusima ne bi bile ničije oznake te ako bi ga mogli “koristiti svi birači pod jednakim uvjetima”.