Sabor pozvao Vladu da provjeri vjerodostojnost potpisa za referendum o monetizaciji

Zagreb, 18.7.2013.- Dvjestotinjak zaposlenika Hrvatskih autocesta, èlanova Nezavisnog cestarskog sindikata, krenuli su nešto prije 10 sati s Trga bana Jelaèiæa prema Banskim dvorima, prosvjedujuæi protiv monetizacije autocesta. Na slici prosvjednici na Trgu bana Jelaèiæa. foto FaH/ Dario GRZELJ/ ua

Hrvatski sabor u petak je jednoglasno podržao zaključak Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kojim se poziva Vladu da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa kojima je više od 530 tisuća birača dalo potporu zahtjevu za raspisivanje državnog referenduma o monetizaciji autocesta.

Predstavnici inicijative “Ne dajmo naše autoceste”, koja se protivi Vladinom prijedlogu monetizacije, predali su prošlog mjeseca predsjedniku Sabora Josipu Leki više od 530 tisuća prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju.

Predlažu da se referendum, kojim traže izjašnjavanje građana za izmjenu Zakona o cestama kako bi se zabranilo davanje izgrađenih autocesta u koncesiju jer su nacionalni strateški interes, održi na isti dan kada i predsjednički izbori, 28. prosinca.