Predsjednički izbori – kako mogu glasati?

Zagreb, 19.05.2013 - Žena glasuje tijekom lokalnih izbora na kojima nešto više od 3, 7 milijuna biraèa bira lokalne dužnosnike za iduæe èetiri godine. foto FaH/ Damir SENÈAR /ds

Kako mogu ostvariti svoje biračko pravo? O kojim rokovima moram razmišljati? Koji je najlakši način za glasanje izvan mjesta prebivališta? Što ako bude 2. kruga? Kako mogu predati zahtjeve? – odgovore na ova pitanja potražite u nastavku teksta, a važne obavijesti pratite na stranicama resornog Ministarstva uprave.

Kako mogu ostvariti svoje biračko pravo?

Uvjet za ostvarivanje biračkog prava birača koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj  je važeća osobna iskaznica. Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i važeće osobne iskaznice ulaze u popis birača i nalazit će se na izvacima iz popisa birača koji će biti dostavljeni na biračka mjesta.

Birači koji prilikom dolaska na biračko mjesto, utvrde da nisu upisani u izvatke iz popisa birača, mogu na dan održavanja izbora dobiti potvrdu za glasovanje (npr. osobe koje nemaju važeće osobne iskaznice).

Potvrde izdaju nadležni uredi u Republici Hrvatskoj prema mjestu prebivališta birača odnosno diplomatsko-konzularna predstavništva u inozemstvu, za birače koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

O kojima rokovima moram razmišljati?

– 10 dana prije izbora, tj. u srijedu, 17. prosinca do 16 sati do kad će nadležni uredi u Hrvatskoj zaprimati zahtjeve, završava rok za:

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, moraju se registrirati za glasanje bez obzira jesu li glasali na ranijim izborima.

Koji je najlakši način za glasanje izvan mjesta prebivališta?

– da birači zatraže potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta  od nadležnog ureda (Adresar nadležnih ureda) u kojem su upisani u registar birača temeljem koje će moći glasati na bilo kojem biračkom mjestu u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu

Što ako bude 2. kruga?

– s obzirom na mogućnost ponavljanja izbora (drugi krug glasanja), birači mogu kod podnošenja zahtjeva, odlučiti odnosi li se zahtjev i za drugi krug glasanja

Kako mogu predati zahtjeve?

Krenuli rokovi za predsjedničke izbore!
Kampanja za Predsjednika RH: Čisti računi – pošteni izbori!