“Očekujemo argumentirani razgovor o budućnosti Europske unije”

epa03621516 Members of the European Parliament are voting during the plenary session in the European Parliament in Strasbourg, France, 13 March 2013. The European Parliament rejected the compromise of EU governments for the financial planning of the European Union until 2020. EPA/PATRICK SEEGER

Povodom početka kampanje za izbor zastupnika u Europskom parlamentu, Centar za mirovne studije i GONG najavili su da će budno pratiti poruke kandidata i predstavnika stranaka koje se kandidiraju na ovim izborima te će posebno kritički pristupati svim oblicima poticanja mržnje i netrepeljivosti.

Prošlogodišnje je izbore obilježila rekordno mala izlaznost birača te kampanja koja nikako nije ispunila svoju primarnu svrhu, a to je informiranje birača o stavovima kandidata o temama koje su važne na europskoj razini. Posebno brine što se uoči prethodnih izbora zastupnika u Europskom parlamentu moglo čuti vrlo ksenofobne i diskriminatorne izjave pojedinih kandidata i kandidatkinja. Poučeni tim iskustvom, CMS i GONG ovim putem poručuju svim kandidatima i kandidatkinjama na 25 lista da će pratiti njihove aktivnosti i poruke koje odašilju u javnost te o njima redovito kritički obavještavati javnost u Hrvatskoj. Centar za mirovne studije će posebno pratiti sve izjave kojima se poziva na netrepeljivost ili mržnju prema nacionalnim i vjerskim manjinama, strancima, LGBT osobama i svim drugim skupinama koje žive u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

CMS i GONG žele da se u ovoj kampanji zaista govori o temama koje su važne za svakodnevni život građana Republike Hrvatske i Europske unije, poput kvalitete demokracije, zapošljavanja, radničkih prava, socijalne politike, obrazovanja i zaštite okoliša te javnih dobara. Stoga će u suradnji s drugim organizacijama civilnog društva udruženima u Platformu 112 organizirati savjetovanja kako bi se prema kandidatima uputila konkretna pitanja o kojima se očekuje očitovanje. Kulminacija kampanje očekuje se 19. svibnja kada će GONG u Zagrebu organizirati sučeljavanje kandidata za zastupnike u Europskom parlamentu. Iako GONG neće promatrati izborni dan na biralištima, pratit će poštivanje izbornih procedura i rad nadležnih institucija poput Državnog izbornog povjerenstva.

O tome kako izbori za zastupnike u Europskom parlamentu (EP) mogu pridonijeti smanjivanju demokratskog deficita Europske unije u smislu jaza između otuđenih građana i „birokratiziranog EU čudovišta”, čitajte na gong.hr u nizu novinarskih tekstova, a “servisno-izborne informacije” kako bi građani mogli informirano donijeti odluku za koga i kako glasati, na internetskim stranicama GONG-a možete naći i izborni kalendar te različite vodiče za građane koji objašnjavaju kako ostvariti svoje biračko pravo.