Izmjene sustava skrbništva u Prijedlogu Obiteljskog zakona

Zagreb, 02.06.2013 - Doček rezultata drugog kruga lokalnih izbora u stožeru nezavisnog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u šatoru na Bundeku. Na slici sve je spremno za prve izborne rezultate nakon završetka glasovanja. foto FaH/ Damir SENČAR /ds

Povodom Prijedloga Obiteljskog zakona, Udruga za samozastupanje i GONG organiziraju konferenciju za medije Izmjene sustava skrbništva u Prijedlogu Obiteljskog zakona – podrška koja nedostaje u 10 sati u četvrtak, 20. veljače 2014. u prostoru Udruge za samozastupanje (Bleiweissova 13, Zagreb).

Uoči drugog čitanja novog Prijedloga Obiteljskog zakona u Saboru, koji i dalje ustrajava  na modelu lišavanju poslovne sposobnosti umjesto pružanja podrške kako to sugerira Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, Udruga za samozastupanje predložit će nadležnim institucijama modele usklađivanja Obiteljskog zakona s Konvencijom, koji bi građanima omogućili podršku te samostalno donošenje odluka.

Unatoč činjenici da je Republika Hrvatska među prvima ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, u praksi se ona i dalje izravno krši (članak 12.) primjenjivanjem mjere lišavanja poslovne sposobnosti regulirane Obiteljskim zakonom, a kojom je zahvaćeno više od 19.000 građana.