Milanović po prvi put o sastancima Europskog vijeća u 2013.

Zagreb, 04.06.2013 - Veæ ove jeseni predsjednik Vlade predstavit æe Hrvatskom saboru godišnje izvješæe o radu Vlade i stanju u državi, jedna je to od novosti koju u odnosima izvršne i zakonodavne vlasti predviða novi saborski Poslovnik, koji bi trebao stupiti na snagu 1. srpnja. Arhivska fotografija od 13.06.2012. godine prikazuje predsjednika Vlade Zorana Milanoviæa dok govori tijekom sjednice Hrvatskog sabora. foto FaH/ Damir SENÈAR /ds

Premijer Zoran Milanović po prvi će put podnijeti Hrvatskom saboru izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća u prošloj godini.

Zakon o suradnji Sabora i Vlade u europskim poslovima propisuje da premijer jednom godišnje, na početku prvog godišnjeg zasjedanja Sabora, podnosi izvješće o održanim sastancima Europskoga vijeća u protekloj godini. Hrvatska je članicom Europske unije postala 1. srpnja 2013., pa će premijer podnijeti izvješće o dva sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu.

Prvi je održan krajem listopada, a teme su bile digitalno gospodarstvo, inovacije i usluge, gospodarska i socijalna politika, ekonomska i monetarna unija, istočno partnerstvo te migracije. Krajem prosinca, na drugom sastanku Vijeća, raspravljalo se o zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, a bila je to prva tematska rasprava o obrani od stupanja na snagu Lisabonskog ugovora.

U kontekstu Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, šefovi država ili Vlada identificirali su prioritetne akcije za snažniju suradnju. Teme sastanka u prosincu bile su i ekonomska i socijalna politika, ekonomska i monetarna unija, migracijski tijekovi, proširenje i proces stabilizacije i dr.