Što su državni revizori otkrili u stranačkim knjigama?

Zagreb, 01.03.2013 - Prosjeèna mjeseèna isplaæena neto plaæa po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za prosinac 2012. godine iznosila je 5.487 kunu, što je nominalno 3,4 posto manje i realno 3,3 posto manje u odnosu na studeni, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Ilustracija od 16.08.2012. godine prikazuje kovanice. foto FaH/ Dario GRZELJ /ds

HDZ, HSU, HSS i Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske te nezavisni zastupnik Veljko Kajtazi dobili su uvjetno mišljenje Državne revizije u izvješću koje se odnosi na 2012.  godinu, piše Novi list.

HDZ-ov problem i dalje je nedovoljno učinkovit sustav unutarnje kontrole, a pojedine organizacijske jedinice nisu navele sve rashode i obveze prema središnjici pa su tako umanjeni prihodi i rashodi »zbog čega je došlo do neravnoteže u Bilanci, zamjetila je Državna revizija. No, stranka je poduzela niz mjera kako bi te propuste otklonila.

HDZ-u je uvjetno mišljenje dobio i zbog necjelovitih podataka o korištenju poslovnih prostora pri čemu valja reći da nije jedina stranka s takvom vrstom prigovora. Naime, u pojedinim općinama i gradovima stranka koristi gradske prostore, a za to ne plaća naknadu što je od ožujka protivno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti.

HSU je financijski plan za 2012. usvojila u travnju te godine umjesto do kraja 2011., a prigovara im se i zato što na razini stranke kao pravne osobe nisu ustrojene poslovne knjige nego se vode za središnjicu i pojedine organizacijske jedinice.

Uvjetno mišljenje dobio je i HSS. I njega muči problem poslovnih prostora, odnosno to što su mjestimično koristili poslovne prostore, a da nisu plaćali najam nego samo režije, dok BDSH nema efikasan sustav unutarnje kontrole.

Državna je revizija kod Kajtazija registrirala probleme ugostiteljske naravi dok su ostale parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici dobili bezuvjetno mišljenje i kod njih su u pravilu registrirani sitniji propusti o čemu više možete pročitati na stranicama Novog lista