Kako će udruge biti financirane u 2014. godini?

epa03649094 A file photo dated 25 April 2012 and made available 03 April 2013 shows the official numbered balls of the German Wednesday Lottery at the drawing studio in Mainz, Germany. A life broadcast drawing on 03 April 2013 was declared void after two of the balls got stuck. The mistake was only recognized after the draw. As according to an official it was not compliant to run the draw with 47 instead of 49 lottery balls, the draw was repeated after the broadcast. Lottery official Clemens Bruch said that such a mistake has not yet happened in the nearly 60 years history of the German Lottery. The Wednesday Lottery was established in 1982 as an addition to the weekend Lottery. EPA/Fredrik von Erichsen

U Banskim dvorima održana je sedma sjednica Međuresornog povjerenstva za koordinaciju politike financiranja projekata i programa udruga iz državnog proračuna Republike Hrvatske pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, objavljeno je na Vladinim internetskim stranicama.

Na sjednici su predstavljeni planovi financiranja programa i projekata udruga iz javnih izvora u 2014. godini. Posebno je istaknuto da bi natječaji za financiranje programa udruga u 2014. trebali biti oblikovani na način da izravno pridonose dugoročnim strateškim razvojnim ciljevima Republike Hrvatske vezanima uz smanjenje siromaštva i jačanje socijalne uključenosti, smanjenje regionalnih nejednakosti i osiguranje kvalitetnih uvjeta života te veću zaposlenost i rast temeljen na korištenju vlastitog znanja.

U svrhu bolje koordinacije prioriteta i postizanja boljih učinaka, dogovoreno je objedinjavanje natječaja različitih državnih tijela za područje borbe protiv droga i drugih oblika ovisnosti te objedinjavanje natječaja za područje prevencije nasilja nad djecom i mladima. Nadalje, imajući u vidu predstojeća ulaganja iz Europskog socijalnog fonda, naglašena je važnost većeg usmjeravanja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva na natječaje za institucionalne podrške organizacijama civilnog društva u raznim područjima djelovanja.

Istaknuta je dodatna potreba jačanja sposobnosti regionalnih zaklada u svrhu snažnije decentralizacije sustava financiranja programa udruga te veće regionalne uravnoteženosti razvoja civilnog društva. Konačno, iskazana je podrška daljnjem ulaganju sredstava Nacionalne zaklade u svrhu premošćivanja priprema međufinanciranja EU projekata koje provode organizacije civilnog društva.

Na sjednici je prihvaćen Prijedlog izdvajanja iz dijela prihoda od igara na sreću za projekte i programe udruga u 2014. izrađen na temelju provedenih analiza dosadašnjeg utroška sredstava i dostavljenih očitovanja državnih tijela o prioritetnim ulaganjima u 2014. Prihvaćenim prijedlogom osiguravaju se, između ostalog, dodatna sredstva za provedbu programa pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju, kao i za provedbu mjera nacionalne politike za mlade.

Temeljem usuglašenih prioriteta očekuje se usvajanje Vladine Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2014. godinu.