Igre na sreću – kako do novca iz EU fondova?

epa03649094 A file photo dated 25 April 2012 and made available 03 April 2013 shows the official numbered balls of the German Wednesday Lottery at the drawing studio in Mainz, Germany. A life broadcast drawing on 03 April 2013 was declared void after two of the balls got stuck. The mistake was only recognized after the draw. As according to an official it was not compliant to run the draw with 47 instead of 49 lottery balls, the draw was repeated after the broadcast. Lottery official Clemens Bruch said that such a mistake has not yet happened in the nearly 60 years history of the German Lottery. The Wednesday Lottery was established in 1982 as an addition to the weekend Lottery. EPA/Fredrik von Erichsen

U Banskim dvorima održana je šesta sjednica Međuresornog povjerenstva za koordinaciju politike financiranja projekata i programa udruga iz državnog proračuna, na kojoj je bilo riječi o prošlogodišnjem financiranju te novom modelu koji će uslijediti iduće godine. 

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, kako piše vlada.hr, na sjednici je raspravljeno Izvješće o financiranju programa i projekata organizacija civilnoga društva iz javnih izvora u 2012. Opačić je pritom naglasila važnost što većeg usmjeravanja na korištenje programa i projekata iz fondova EU, koji će nam u narednom periodu biti dostupni u značajno većem iznosu nego u pretpristupnom razdoblju. I to za razliku od sredstava iz državnog proračuna i dijela prihoda od igara na sreću, na koja bi se svi korisnici proračunskih sredstava trebali oslanjati u što manjem obujmu te nastojati maksimalno racionalizirati zahtjeve iz navedenih izvora.

Predstavljeni su i planovi te prioriteti financiranja programa i projekata udruga iz javnih izvora u 2014. te su raspravljeni kriteriji raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za programe organizacija civilnog društva za 2014. godinu. Predložen je novi model financiranja programa i projekata udruga u idućoj godini u sklopu kojega bi veću podršku u provedbi natječaja pružali Ured za udruge Vlade RH, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u suradnji s regionalnim zakladama i regionalnim centrima podrške. Cilj je novog modela podrške osigurati kvalitetniju pripremu i provedbu natječaja, ali i praćenje te vrednovanje rezultata programa i projekata udruga iz javnih izvora.