Građani kao sredstvo za ostvarenje ciljeva – dosta je!

epa03621518 A Member of the European Parliament raise his hand in a voting during the plenary session in the European Parliament in Strasbourg, France, 13 March 2013. The European Parliament rejected the compromise of EU governments for the financial planning of the European Union until 2020. EPA/PATRICK SEEGER

Predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever ocijenio je kako je u Hrvatskoj na sceni gušenje građanskog društva u svrhu promicanja neoliberalnog koncepta koji građane doživljava samo kao sredstvo ostvarenja svojih ciljeva.

Sindikati i nevladine udruge moraju prepoznati što mogu učiniti zajedno i ostvariti minimum zajedništva u djelovanju protiv neoliberalizma. Time će pokazati da mogu djelovati na društvo i natjerati političke i gospodarske elite da se zamisle, kazao je Sever na tribini ‘Sindikati i udruge – širenje područja suradnje među organizacijama civilnog društva’.

Smatra da je na sceni gušenje građanskog društva u svrhu promicanja neoliberalnog koncepta koji sam sebi postaje svrhom, a građane doživljava samo kao sredstvo ostvarenja svojih ciljeva. Problemi su nam isti i tjeraju nas na zajedničko djelovanje, no ne treba očekivati velike korake, rekao je Sever.

Zakoni i propisi donose se mimo građana u njihovo ime, vlast se povezuje s krupnim kapitalom djelujući suprotno od proklamiranog prije izbora, a zajedničko im je gušenje glasa građana, ustvrdio je. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel rekao je kako je potrebno profiliranje i djelovanje na zajedničkim ciljevima.

Prostor za suradnju sindikata i organizacija civilnog društva Iva Zenzerović iz Centra za mirovne studije vidi u zaštiti ljudskih i građanskih prava koja su, kako je rekla, najviše kršena, te zaštitu manjinskih prava kroz razbijanje predrasuda i eliminacije diskriminacije. Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad založio se za što skorije zajedničko djelovanje. Po njegovom mišljenju situacija za zajedničko djelovanje je potpuno sazrela.