Civilno društvo most preko jaza između političkih elita i građana

Zagreb, 11.6.2013 - Konferencija za novinare u povodu Dana otvorenih vrata udruga 2013. koji æe se održati diljem Hrvatske od 12. do 15. lipnja. Na slici koordinatorica Hrvatske alijanse Europske godine graðana Mirela Despotoviæ, voditeljica Informacijskog centra Delegacije EU u RH Avis Beneš, ravnatelj Ureda Vlade RH za udruge Igor Vidaèak i ambasadori Europske godine graðana u Hrvatskoj Sanja Doležal i Gordan Kožulj. Foto FaH/ Dario GRZELJ/ dag

Organizacije civilnog društva imat će znatno veću društvenu ulogu ulaskom Hrvatske u EU i udruge se za te promjene trebaju dobro pripremiti, a vlast ih treba znatno više partnerski doživljavati, rečeno je na današnjoj panel raspravi u sklopu Dana otvorenih vrata udruga.

Raspravom na temu “Organizacije civilnog društva i institucije Europske unije: kakav dijalog možemo očekivati?” obilježena je i Europska godine građana 2013., u organizaciji Vladina Ureda za udruge te u suradnji s partnerskim nevladinim organizacijama.

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić istaknula je da je Europska unija nedavno na novi način definirala ulogu organizacija civilnog društva, koja im umjesto dodjela pojedinačnih projekata sve više daje stratešku ulogu i važne poslove kao što je nadgleganje proračuna.

Maja Bakran Marcich iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova kazala je da udruge civilnog društva čekaju veće prilike i odgovornost, ali da ne treba očekivati kako će se sve odjednom promijeniti, nego da predstoji duže razdoblje promjena.

Predstavnica hrvatskih organizacija civilnog društva u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru Marina Škrabalo iz GONG-a upozorila je da se velika politička pitanja neće moći provesti ako postoji jaz između političkih elita i građana. Dodala je da su organizacije civilnog društva u Hrvatskoj spremnije za ulazak u EU od drugih, jer imaju razvijene suradničke mreže i najveću iskoristivost europskih fondova.

Požalila se da hrvatska Vlada i dalje zanemaruje važnost partnerstva udruga te skraćuje rokove za javnu raspravu za donošenje važnih političkih odluka. “Bitno je da se Vlada konzultira s civilnim društvom u ranima fazama odlučivanja”, istaknula je.

Na Danima otvorenih vrata od 12. do 15. lipnja sudjeluje više od 430 udruga diljem Hrvatske, koje nastoje građanima i široj javnosti približiti programe i projekte od interesa za opće dobro koje provode u Hrvatskoj, posebice one koji se financiraju iz javnih izvora, rečeno je na raspravi.