Jedan svijet – jedna borba

Organizacije iz Hrvatske ovim putem izražavaju ogorčenost represijom  koja je u Turskoj već dugo na snazi a posljednjih je dana, uz medijsku blokadu,  dosegla alarmantne razmjere. Isto tako, kao aktivisti za ljudska i radnička prava, demokratizaciju i zaštitu okoliša te javnih dobara, izražavamo solidarnost s turskim aktivistima i aktivistkinjama te ih ohrabrujemo u njihovoj borbi za demokratsku Tursku.

Hrvatskoj su javnosti poznati slučajevi turskih državljanki Başak Şahin Duman i Vicdan Sahin Özerdem koje su zbog svog aktivističkog i novinarskog djelovanja bile osuđene na dugogodišnje zatvorske kazne te koje je Republika Hrvatska nakon višemjesečnog zadržavanja u zemlji na koncu odbila izručiti Turskoj. Nažalost, takvi slučajevi zaista nisu rijetkost: turska vlada na čelu s premijerom Recep Tayyip Erdoğanom i njegovom Strankom pravde i razvoja (AKP) već cijeli niz godina vrlo brutalnim metodama zatire sve oblike kritike koji dolaze od medija, akademske zajednice, političke opozicije i aktivista. Temeljna politička prava, poput slobode izražavanja, javnog okupljanja i političkog te sindikalnog organiziranja čije je poštivanje minimalni i nužni uvjet za demokraciju u Turskoj su godinama vrlo otvoreno ograničavana, a oni koji aktivno kritiziraju vladu nerijetko bivaju lišeni slobode i bez odgovarajućih dokaza osuđivani na dugotrajne kazne zatvora.

Ovih su dana, međutim, turske vlasti otišle korak dalje u represiji i nasilju nad svojim građanima kako bi zaustavili ono što je počelo kao pobuna protiv otimačine javnog prostora i njegove privatizacije koja prijeti parku Gezi u samom centru Istanbula, a preraslo u široki pokret protiv represivne vlasti koji je zahvatio i druge turske gradove poput Ankare, Izmira, Adane i ostalih. Policija je prema prosvjednicima poduzela cijeli niz izrazito nasilnih metoda, poput korištenja dimnih bombi, suzavaca, vodenih topova a u nekoliko je slučajeva na prosvjednike čak i pucala. Broj ozlijeđenih građana je dosegao četveroznamenkaste brojke, a ima i poginulih. Svejedno, građani diljem Turske u sve većem pružaju otpor represivnoj Erdoğnovoj vladavini – čini se da bi upravo ovaj trenutak mogao biti prekretnica koja će u Turskoj osigurati velike promjene.

Smatramo kako je svojim postupcima Erdoğanova vlada objavila otvoreni rat svojim građanima i da je još jednom dovela u pitanje legalnost i legitimnost svoje vladavine. Stoga poručujemo građanima Turske da ih, kao i aktivisti i aktivistkinje diljem svijeta, podupiremo u njihovoj borbi za demokraciju te mogućnost da se glasno zalažu za javni interes.  Od Vlade Republike Hrvatske očekujemo da će se jasno pozicionirati prema nedemokratskoj Erdoğanovoj vladi i doprinijeti okončanju nasilja i represije kao i međunarodnoj potpori borbi turskog naroda.

Kako je izgledala podrška turskim prosvjednicima pogledajte u videu Fade In-a ovdje.

Ovdje možete preuzeti prevedno pismo na turski jezik.

Atmosferu s akcije hrvatskih udruga ispred turskog veleposlanstva 5. lipnja možete pogledati ovdje.

Solidarno,

–          Akademska solidarnost
–          Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju
–          B.a.B.e.
–          Brodsko ekološko društvo – BED
–          Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI)
–          Centar za građanske inicijative Poreč
–          Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek
–          Centar za mirovne studije
–          Centar za ženske studije
–          Cenzura Plus
–          Direktna demokracija u školi
–          Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću
–          Ekološko društvo Pan – Karlovac
–          Eko – Zadar
–          GONG
–          Građanska akcija 
–          Hrvatsko debatno društvo
–          Info zona – Split
–          JEF Hrvatska
–          Klub studenata Fakulteta političkih znanosti
–          Kuća ljudskih prava
–          Mirovna grupa Oaza
–          Mladi antifašisti Zagreba
–          Mreža mladih Hrvatske
–          Multimedijalni institut MaMa
–          Pravo na grad
–          Subversive Forum
–          Udruga za nezavisnu medijsku kulturu
–          Udruga „Protagora“
–          Zelena akcija
–          Zeleni Osijek