Previše primjera prljave igre

Zagreb, 19.05.2013 - U Hrvatskoj su jutros u 7 sati otvorena birališta na kojima nešto više od 3, 7 milijuna biraèa bira lokalne dužnosnike za iduæe èetiri godine. Na slici pripreme za otvaranje glasaèkih mjesta. foto FaH/ Damir SENÈAR /ds

Izborni dan prošao je u svjetlu nagovaranja i pritisaka na birače da izađu na glasovanje, unatoč zakonskoj zabrani kršenja izborne šutnje. U manjim mjestima pritisci su bili vrlo izraženi, uz sudjelovanje stranačkih aktivista i kandidata, a ponekad i stranačkih članova biračkih odbora. Brojne dojave promatrača GONG-a i građana odnosile su se na nedostatnu profesionalnost biračkih odbora, neprimjereno ponašanje kandidata, kršenje izborne šutnje i skupljanje potpisa za raspisivanje referenduma neprimjereno blizu biračkih mjesta.

U odnosu na prijave građana o pokušajima kupovine glasova:

– u Metkoviću je policija potvrdila da je u posjedu takve informacije i da će provesti izvide.

– u Slavonskom Brodu je građanin koji je obavijestio GONG o kupovini glasova odlučio da o tome neće podnijeti prijavu nadležnim tijelima.

– u Viru je provjerom predsjednice izbornog povjerenstva utvrđeno da se radi o jednokratnoj donaciji starijoj gospođi koja je tražila prazne boce u kontejneru za smeće.

Brojne dojave o nepravilnostima odnosile su se na profesionalnost biračkih odbora:

– članovi biračkog odbora upućivali su birače za koga glasati (Đakovo, Voćin, Split, Poličnik) ili biračima nisu podijelili sve listiće (Zagreb – Vrbani)

– kandidati su neometano stajali ispred biračkog mjesta (Voćin, Otok kraj Vinkovaca Funtana, Unešić, Sućuraj, Škabrnja, Zagreb – Poljanice, Sveta Klara)

– tajnost glasanja nije bila primjereno osigurana (Trpinja, Mikleuš, Sveti Petar u Šumi, Slavonski Brod, Trogir, Velika Gorica, Dubrava – Čulinec, Cernik, Banićevac, Varaždin);

– biračko mjesto nije bilo primjereno uređeno (Slavonski Kobaš, Velika Gorica – Gradići);

– umjesto kemijskih olovki, biračima su ponuđene grafitne olovke (nakon 18 sati u Zadru);

– neomogućeno je glasanje osoba u njihovim domovima (Đakovo);

– nekoliko birača dojavilo je kako su već bili zaokruženi u popisu birača kada su došli na biračko mjesto, s time da prethodno nisu glasali (Split – Vukovarska).

Građani su dojavljivali i neprimjereno ponašanje gotovo svih političkih stranaka, nezavisnih lista i pojedinačnih kandidata koji pozivaju na glasanje za određenog kandidata:

– kandidati i stranke su zvali birače ili čak dolazili na kućne adrese i nudili im prijevoz do biračkih mjesta (Zagreb – Špansko, Sesvete, Požega, Gračac, Gornji Bogićevići, Udbina, Vrhovine – Rudopolje, Sesvete, Vrlika, Trilj, Otok);

– zastrašivanje birača – korisnika centra za pomoć u kući (Veliki Grđevac).

Istovremeno, građani su dojavljivali i skupljanje potpisa za referendumsku inicijativu u neprimjerenoj blizini biračkih mjesta (općina Kaštelir-Labinci, Banjole, Vinkuran, Špansko, Sopot, Vrbani, Velika Gorica, Medulin).

Najbrojnije prijave odnosile su se na kršenje izborne šutnje i to: dijeljenjem letaka i lijepljenjem plakata (Batina, Kukljica, Velika Gorica, Vodice, Vukovar, Zagreb, Bol, Dubrovnik, Zaprešić), slanjem sms poruka (Đakovo, Split, Zagreb, Župa Dubrovačka, Novska, Petrinja, Istra, Zagreb, Osijek, Ladimirevci, Našice, Split, Bol, Pula) i e-mailova (Split, Zagreb, Velika Gorica), telefonskim pozivima (Pregrada, Vrbovec, Osijek, Slavonski Brod, Split, Zadar, Zagreb) te promocijom kroz lokalne medije (Vukovar) i putem Facebooka te na misi (Rudine).

Izborni dan GONG promatra uz pomoć 66 educiranih promatrača raspoređenih u 33 mobilna tima koji obilaze određena „najkritičnija“ biračka mjesta sve do prebrojavanja glasova. Istovremeno, neanonimni građani dojavljivali su primjedbe GONG-u putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01 4825 444 te Facebooka. U konačnici, za organizaciju i provođenje izbora odgovorni su Državno izborno povjerenstvo (01 4569 712; 01 4569 713; dip@izbori.hr) te nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva.