Što se događa iza zatvorenih vrata EU?

Imate pravo znati o čemu odlučuju europarlamentarci te koje odluke donosi Europska komisija. Kako se snaći u hodnicima zamršene administracije Europske unije pogledajte u Vodiču za pristup EU dokumentima Access Info-a.

Vodič za pristup EU dokumentima sadrži detaljne informacije o temeljnom pravu na pristup informacijama EU, a uključuje i korak po korak upute kako podnijeti zahtjev ili žalbu. Vodič sadrži i savjete ako je zahtjev odbijen te informacije za žalbu Europskom pučkom pravobranitelju ili Sudu Europske unije.

Jednostavan alat za potragu za informacijama je i web stranica AsktheEU.org putem koje građani mogu postaviti pitanje određenim tijelima Europske unije, a ona su obavezna odgovoriti unutar 15 dana. Na odgovor, koji se osim slanja na e-mail građaninu koji ga je postavio, objavljuje i na web stranici aplikacije, može se podnijeti i žalba ili tražiti pojašnjenje.

Od pokretanja aplikacije od ožujka 2013. tijelima EU poslano je više od 400 zahtjeva za informacijom. Rezultati ankete „EU Citizens“ pokazali su da 86 posto građana želi znati detaljne informacije kako se troši novac iz EU proračuna, dok njih 85 posto smatra kako pregovori zemalja članica moraju biti otvoreni za javnost. Više od 80% građana brine i o utjecaju lobista na donošenja odluka u EU te želi da se uvede obaveznu regulaciju lobiranja. Detaljne rezultate ankete pogledajte u izvještaju „The Citizens’ Report“.