Tko još živi na mojoj adresi?

Zagreb, 29.03.2013 - Prosjeèna starost hrvatskog stanovništva u proteklih 50 godina porasla je za gotovo 10 godina, a broj starijih od 65 godina po prvi je puta premašio broj mlaðih od 14 godina, pri èemu je meðu starijom populacijom više žena, a meðu mlaðom više muškaraca, pokazuju danas objavljeni podatci o dobnoj i spolnoj strukturi iz Popisa stanovništva 2011. Arhivska fotografija od 1.4.2011. godine popisivanje stanovništva na poèetku Popisa stanovništva, kuæanstava i stanova, najveæeg statistièkog istraživanje na podruèju Republike Hrvatske, koje je bilo provedeno u razdoblju od 1. do 28. travnja. foto FaH/ Dario GRZELJ/ ds

Povodom novog Zakona o prebivalištu te ususret lokalnim izborima GONG organizira javnu raspravu “Tko još živi na mojoj adresi?” u ponedjeljak, 6. svibnja 2013. od 10 do 12 sati u Kući ljudskih prava (Selska cesta 112c, Zagreb).

Bilo je slučajeva u kojima, od 1.200 provjerenih, čak više stotina osoba ne živi na tim adresama“, upozorio je nedavno ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Osim slučajeva prijave 10 osoba koje žive u 30 m2, u Hrvatskoj je bio i čest slučaj „glasanja“ mrtvih osoba. Tome bi na kraj trebao stati kvalitetan angažman policije u provedbi novog Zakona o prebivalištu.

Na javnoj raspravi koju će moderirati Sandra Benčić, programska voditeljica Centra za mirovne studije, o napretku provedbe Zakona govorit će predstavnik/ica Ministarstva unutarnjih poslova, a glavne izazove će predstaviti Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH i Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a. Nakon izlaganja, od 10:45 do 12:00 slijedi rasprava sa zainteresiranom javnošću.

Za dodatne informacije o proceduri odjave i/ili provjere prebivališta pogledajte GONG-ov Vodič za prebivalište.