Zakonitost, transparentnost i integritet referendumskog procesa

epa03642358 A Chinese technician debugs a row of video surveillance cameras for pubilc safety which are assembled on a pole in the Qingdao city, eastern China's Shandong province, 27 March 2013. China's public safety budget reaches at 128.989 billion yuan (Euros 16.227 billion) in 2013, up some nine per cent compared to last year, according to the Ministry of Finance. EPA/WU HONG

Nakon što je tvrtka Golf Razvoj d.o.o poslala GONG-u molbu za promatranjem lokalnog referenduma za „Srđ“, GONG je zahvalio na iskazanom povjerenju i pozivu za promatranjem lokalnog referenduma u Dubrovniku koji je raspisan na inicijativu građana, unatoč strogim kriterijima za pokretanje takve vrste referenduma.

Promatranje izbora i referenduma zahtjeva regrutiranje promatrača, izradu priručnika za promatranje i obrazaca za izvještavanje, edukaciju, koordinaciju i raspored promatrača po biračkim mjestima, prikupljanje informacija i izvještaja promatrača, izvještavanje javnosti o tijeku izbornog/referendumskog procesa te pripremu izvještaja s preporukama u cilju poboljšanja izbornog/referendumskog procesa.

Kako GONG raspolaže vrlo ograničenim resursima za promatranje izbora i referenduma, prisiljeni smo ih usmjeriti na praćenje izbornog procesa na predstojećim lokalnim izborima. Podsjećamo da GONG nema monopol na promatranje izbora i referenduma, što ne umanjuje potrebu i važnost promatranja lokalnog referenduma u Dubrovniku. Napominjemo da pravo promatranja imaju promatrači političkih stranaka i nevladinih udruga, a kao jedan od svojih doprinosa, GONG će temeljem 16-godišnjeg iskustva promatranja izbornog procesa temeljenog na međunarodnim standardima na svojim internetskim stranicama objaviti Priručnik za promatranje referenduma kako bi svi zainteresirani mogli kvalitetno i odgovorno promatrati referendumski dan.

Osim toga, pozvat ćemo građane Dubrovnika da se u što većem broju odazovu referendumu, kao i sudionike referenduma da se pridržavaju visokih standarda u organiziranju i provedbi referenduma kako bi se pridonijelo dizanju povjerenja građana i šire javnosti u zakonitost, transparentnost i integritet cijelog referendumskog procesa. Ovo će nažalost biti vrlo težak zadatak s obzirom na loš pravni okvir za referendum općenito, a posebice za lokalni referendum. 

Odgovornost je Povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma da osigura profesionalan i nepristran rad biračkih odbora u kojem bi trebale biti zastupljene obje strane – zagovarači i protivnici. Nadalje, neophodno je svim ovlaštenim akterima osigurati uvjete za promatranjem referenduma. Konačno, odgovornost je i na Državnom izbornom povjerenstvu da Povjerenstvu za provedbu lokalnog referenduma osigura smjernice i upute o konkretnim načinima rješavanja svih navedenih pitanja koja nisu adekvatno riješena pravnim propisima.

U međuvremenu smo pozvali i lokalne i nacionalne medije da profesionalno izvještavaju o referendumskom procesu u skladu s pravilima novinarske struke, a Hrvatsku radioteleviziju da konačno objavi vlastita Pravila o postupanju HRT-a tijekom referenduma. Imajući na umu da uoči lokalnog referenduma nije predviđena „referendumska šutnja“, pozivamo sve aktere ovog procesa da se suzdrže od neprimjerenog pritiska na birače.