Pravo na dobru upravu u hrvatskoj praksi

epa03644178 A businessman uses a tablet computer at a park in Tokyo, Japan, 29 March 2013. Japan's unemployment rate edged up by 0.1 percentage points to 4.3 per cent in February 2013, the government said 29 March 2013. The number of unemployed people dropped by 120,000 from a year earlier to 2.77 million, falling year-on-year for the 33rd consecutive month, the Ministry of Internal Affairs and Communications said. EPA/KIYOSHI OTA

GONG organizira konferenciju „Pravo na dobru upravu u hrvatskoj praksi“ u petak, 26. travnja 2013. u hotelu International u Zagrebu, s početkom u 9 sati, na kojoj će biti predstavljeni nalazi Indeksa dobrog upravljanja u Hrvatskoj (DUH) koje je obuhvatilo sva ministarstva, Vladu, Sabor i urede Vlade.

Indeks DUH osmislio je Istraživački centar GONG-a u suradnji s Institutom za javne financije uz podršku više stručnjaka iz akademske zajednice, a u nadi da će Indeks DUH prerasti u djelotvoran alat za nezavisnu ocjenu i poboljšanja rada institucija vlasti. 

Najuspješnije institucije dobit će priznanja, a dodijelit će ih Jurica Malčić, bivši pučki pravobranitelj i član Vijeća GONG-a.

Nakon predstavljanja Indeksa,  uslijedit će tematske rasprave na nekoliko “vrućih” tema javnog upravljanja, uz uvodne osvrte upravljača, praktičara i istraživača:

•   proaktivna objava javnih podataka – javna investicija nadomak ruke;
•   kako dobro upravljati agencijama;
•   transparentnost proračunskog ciklusa i sustava javnih nabava;
•   potraga za novim, učinkovitijim modelom upravljanja sukobom interesa.

Zaključna debata “Povjerenje je dobro, kontrola još bolja!” bavi se izazovima javnog, civilnog nadzora nad radom institucija, putem medija i građanskog aktivizma kao važne poluge suzbijanja korupcije i promocije dobrog upravljanja.

Konferencija će okupiti političare, državne službenike, stručnjake, aktiviste i novinare, uz međunarodne goste koji će podijeliti svoja iskustva i pomoći domaću praksu staviti u regionalni i europski kontekst. Radni jezici konferencije su hrvatski i engleski jezik, prema osobnom izboru, uz simultani prijevod.

Program konferencije možete pogledati ovdje.