EP zabrinut zbog Zakona o strateškim investicijama

epa03621524 Members of the European Parliament are voting during the plenary session in the European Parliament in Strasbourg, France, 13 March 2013. The European Parliament rejected the compromise of EU governments for the financial planning of the European Union until 2020. EPA/PATRICK SEEGER

Europski parlament u četvrtak je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasao velikom većinom glasova posljednju rezoluciju o Hrvatskoj prije ulaska u EU, u kojoj je ocijenio da zemlja ulazi potpuno spremna te pozvao na nastavak reformi kako bi hrvatski građani mogli profitirati od članstva u Uniji.

U rezoluciji (koju u originalu možete pročitati ovdje) za koju je glasovalo 529 zastupnika, 36 je bilo protiv, a 39 suzdržanih, kaže se da reforme treba nastaviti “nakon članstva kako bi hrvatski građani mogli u potpunosti profitirati od članstva u Europskoj uniji”.

“Europski parlament se veseli što će pozdraviti Hrvatsku kao 28. članicu EU-a 1. srpnja 2013., nakon obvezujećeg glasovanja Europskog parlamenta od 1. prosinca 2011. kojim je izglasan pristanak na pristupanje Hrvatske u skladu s datumom koji je utvređen u pristupnom ugovoru. Parlament izražava povjerenje u snagu i zrelost hrvatske demokracije i socijalno tržišnog gospodarstva, u njezinu privrženost europskim vrijednostima i u sposobnost ispunjavanja obveza iz članstva”, kaže se u rezoluciji Europskog parlamenta.

Zastupnici ponavljaju da “pristupanje ne smije biti shvaćeno kao kraj procesa, nego kao korak na putu prema gospodarskoj, administrativnoj i pravosudnoj modernizaciji”

“Europski parlament potiče Hrvatsku da nastavi sa strukturnim reformama kako bi se potaknuo gospodarski rast i oživjelo tržište rada; poziva Hrvatsku da zadrži stabilnost bankovnog sektora i nastavi s politikom fiskalne konsolidacije kako bi se potaknula konkurentnost; pozdravlja sudjelovanje Hrvatske u europskom semestru od siječnja 2013.; podupire napore da se osigura pravodobna i učinkovita uporaba europskih fondova kao i napore na poboljšanju prometne infrastrukture i veza s članicama EU-a i zemljama u regiji; poziva vladu da u potpunosti provodi zakonodavni okvir o malim poduzećima, između ostalog, odgovarajućim političkim djelovanjem, poboljšanjem pristupa financiranju i podržavanjem internacionalizacije malih i srednjih poduzeća”, kaže se u izglasanoj rezoluciji.

U rezoluciji je zabilježena ocjena Europske komisije iz završnog izvješća o monitoringu da je Hrvatska ispunila svih 10 zadaća koje je trebala ispuniti prije pristupanja.

Europski parlamentarci su pozdravili ishod izbora za Europski parlament u Hrvatskoj i izrazi žaljenje zbog slabog odaziva birača.

“Europski parlament pohvaljuje aktivnosti i konstruktivan doprinos hrvatskih promatrača u Europskom parlamentu; pozdravlja ishod izbora za hrvatske članove Europskog parlamenta održane 14. travnja 2013., ali žali zbog niske izlaznosti; veseli se tome da pozdravi zastupnike Europskog parlamenta iz Hrvatske 1. srpnja 2013.”, kaže se u rezoluciji.

Pozdravljena je i ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu nakon što je potpisan memorandum o razumijevanju o rješavanju pitanja Ljubljanske banke, a Hrvatska i njezini susjedi pozvani su “da se aktivno angažiraju na rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja u skladu s međunarodnim obvezama, s načelom dobrosusjedstva i regionalne suradnje”.

Zastupnici su u svom dokumentu istaknuli središnje mjesto “neovisnog pravosuđa, profesionalne i odgovorne javne uprave, vladavine prava u jačanju demokracije i poticanje investicija i gospodarske aktivnosti” te pozvali Hrvatsku da poduzme daljnje mjere za poboljšanje neovisnosti, odgovornosti, nepristranosti, profesionalnosti i učinkovitosti svog pravosudnog sustava i pravosudnih djelatnika, između ostaloga, smanjenjem broj zaostalih sudskih predmeta, nadogradnjom zakona o provedbi sudskih odluka, te provedbom novog sustava deklariranja imovine za suce”.

Također se kaže da je Hrvatska uspostavila zadovoljavajući institucionalni i pravni okvir za borbu protiv korupcije te se pozivaju hrvatske vlasti da ubrzaju borbu protiv korupcije, prijevara i lošeg upravljanja fondovima te ističe da se protukorupcijske mjere moraju striktno provoditi.

U rezoluciji se izražava zabrinutost da “predloženi zakon o strateškim investicijama nije u skladu s europskim standardima” te poziva hrvatsku vladu i parlament da ga “promijene kako bi se bolje zaštitila temeljna prava, posebice vlasnička prava i okoliš”.

Zemlje članice se pozivaju da krajnje suzdržano koriste mogućnost privremenog ograničenja zapošljavanja hrvatskih radnika na svom tržištu rada i da takve eventualne odluke donose na temelju “činjeničnih informacija i samo u slučajevima ozbiljnog poremećaja na tržištu rada”.

Europski parlament svake godine donosi rezolucije o napretku zemalja u procesu proširenja. To nisu pravno obvezujući akti, ali predstavljaju važnu političku poruku. Odluke Europskog parlamenta u dva navrata imaju obvezujući karakter, na početku pristupnih pregovora te na samom kraju procesa kada je za potpisivanje pristupnog ugovora nužan pristanak Europskog parlamenta.