Zašto promatrati EU izbore?

epa03642358 A Chinese technician debugs a row of video surveillance cameras for pubilc safety which are assembled on a pole in the Qingdao city, eastern China's Shandong province, 27 March 2013. China's public safety budget reaches at 128.989 billion yuan (Euros 16.227 billion) in 2013, up some nine per cent compared to last year, according to the Ministry of Finance. EPA/WU HONG

Transparentnost i otvorenost izbornog procesa provedenog u skladu sa zakonskom regulativom, osnovni su preduvjeti u uspostavljanju, jačanju, ali i provjeri demokracije.

Mogućnost promatrača da promatraju i izvještavaju o izbornom procesu doprinosi kontroli i transparentnosti procesa te jača povjerenje javnosti u izborni proces. Osim toga, promatranje izbora važno je i zbog većeg uključivanja građana u izborne aktivnosti.

Stranački promatrači i promatrači kandidata važan su dio izbornog procesa zbog međusobne kontrole opozicije i vlasti, ali i kontrole rada biračkih odbora i izbornih povjerenstava. Posebice kad u izbornim tijelima nema članova njihovih stranaka ili u slučaju kad su izborna tijela nestranačka, primjerice na predsjedničkim izborima).

Stoga, promatrači, pročitajte ovaj priručnik prije dolaska na izborno mjesto i svakako ga ponesite sa sobom. Bit će vam važan saveznik tijekom dana i omogućiti da provjerite sve aspekte izbornog dana. Snalaženje u priručniku i vaša informiranost o izbornom procesu i svojim pravima promatrača, pomoći će vam da reagirate na točan i pravovremen način što je svakako jedna od uloga promatrača.

Želimo vam ugodno promatranje izbora!

I ne zaboravite – prije promatranja izbora, pažljivo pročitajte PRIRUČNIK ZA PROMATRAČE NA IZBORIMA ZA EUROPSKI PARLAMENT 2013.