Zašto je u Hrvatskoj izborna reforma na čekanju?

Zagreb, 13.03.2013 - Predsjednik Vlade Zoran Milanoviæ, potpredsjednica Vlade i minsitrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusiæ, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grèiæ, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojiæ i ministar obrane Ante Kotromanoviæ tijekom sjednice Vlade RH. foto FaH/ Tomislav PAVLEK /ds

Povodom Svjetskoga dana izbora GONG podsjeća da je potrebno osigurati povjerenje građana u izborni proces kako bi izbori predstavljali praznik demokracije.

Na tom putu Hrvatska još uvijek vapi za uređenim izbornim zakonodavstvom. Stoga, ususret lokalnim i izborima za parlament Europske unije, bitno je naglasiti još uvijek vidljive probleme u popisima birača zbog fiktivnih prebivališta te nedosljednih popisa birača za dijasporu.

Nadolazeći izbori bit će i test za provedbu novih pravila financiranja političkih stranaka te izbornih kampanja koje Sabor tek mora usvojiti. Također, mediji, kao ključan akter u izbornom procesu, ostaju rupa u regulaciji jer su obaveze medija tijekom izbornih kampanja još uvijek zastarjele i ne doprinose motiviranju birača.

Donošenjem paketa izbornih zakona načinjen je prvi korak. No za podizanje demokratskih standarda, bit će potrebna politička volja za jedinstvenim izbornim zakonikom koji će postaviti pravila za provođenje uistinu slobodnih i poštenih izbora.