Otvorena vlast kao podloga za gospodarski napredak

epa03644178 A businessman uses a tablet computer at a park in Tokyo, Japan, 29 March 2013. Japan's unemployment rate edged up by 0.1 percentage points to 4.3 per cent in February 2013, the government said 29 March 2013. The number of unemployed people dropped by 120,000 from a year earlier to 2.77 million, falling year-on-year for the 33rd consecutive month, the Ministry of Internal Affairs and Communications said. EPA/KIYOSHI OTA

U iščekivanju konačne objave Registra javnih investicija, a koji bi se pred očima poreznih obveznika trebao ukazati u narednim mjesecima, od 13. studenog na internetskim stranicama Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija dostupan je popis svih pokrenutih projekata u područjima javno-privatnog partnerstva, energetske učinkovitosti te investicija javnih poduzeća sa svim relevantnim podacima o pojedinim projektima.

U iščekivanju konačne objave Registra javnih investicija, a koji bi se pred očima poreznih obveznika trebao ukazati u narednim mjesecima, od danas je na internetskim stranicama Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija dostupan popis svih pokrenutih projekata u područjima javno-privatnog partnerstva, energetske učinkovitosti te investicija javnih poduzeća sa svim relevantnim podacima o pojedinim projektima.
 
”Uvjeren sam da će objava ovih podataka, a uskoro i cijelog Registra javnih investicija, doprinijeti transparentnosti cijelog sustava kako prema poreznim obveznicima, tako i prema svim potencijalnim investitorima. Takva vrsta otvorenog pristupa koji garantira jednaki tretman svim investorima preduvjet je za stvaranje atraktivnog investicijskog ozračja, a iz ovog pregleda koji objavljujemo jasno je da svatko ima svoj dio odgovornosti u stvaranju takvih uvjet”, stoji u izjavi poslanoj medijima priopćenjem predsjednika Upravnog odbora CEI-a Dragana Marčinka.

Premda se Vlada odmah preko društvenih mrežapohvalila da su prvi puta u Hrvatskoj poreznim obveznicima dostupni podaci o javnim investicijama, zasad je riječ samo o popisu projekata, koji je, inače, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačićpočetkom listopada bio obećao objaviti do kraja mjeseca. Sredinom studenoga iz CEI-a kažu da će popis biti redovito ažuriran kako bi podaci bili dostupni javnosti sve do pokretanja službene aplikacije Javnog registra investicija čija se aktivacija očekuje u narednim mjesecima.

Vlast učinila korak u dobrom smjeru

Naime, puna realizacija Registra javnih investicija planirana je do kraja godine, kako je i sredinom lipnja bio najavio voditelj Sektora za investicije CEI-ja Marko Lončarević kazavši tada da će javnost jednostavnom pretragom registra moći po sektorima ili geografskim područjima vidjeti koje se sve investicije provode. U međuvremenu, porezni obveznici mogu na internetskim stranicama CEI-a vidjeti koji su projekti javnih društava i u kojoj vrijednosti u tijeku, kao i što je s onima koje stoje te zašto.

U vremenu do konačne objave Registra javnih investicija uslijed zalaganja za što veću otvorenost i transparentnost vlasti, a na što se Vlada obvezala u okviru Inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, valja podsjetiti da se, pored ostalog, očekuje i objava Registra ugovora o javnoj nabavi i okvirnih sporazuma. Uostalom, kolike se neslućene razvojne gospodarske mogućnosti otvaraju takvim potezom, najbolje govore brojke koje je u intervjuu i na GONG-ovoj konferenciji u Saboru “Informacijama do demokracije”, premda se doduše, mogla zvati i “Informacijama do gospodarskog oporavka” iznio Andrew Stott, jedan od osnivača portala data.gov.ukte član Vijeća za transparentnost Vlade Velike Britanije i bivši zamjenik tamošnjega Povjerenika za informacije:

“Ekonomska vrijednost otvorenog pristupa podacima je takva da je istraživanje za potrebe za Europske komisije pokazalo da bi korist od otvaranja podataka vlada mogla biti oko 140 milijardi eura godišnje u svih 27 članica Europske unije. Naime, vlade u sklopu svojega posla pružanja usluga javnosti prikupljaju mnogo podataka, no to što je Vlada koristila te podatke ne znači da ih i drugi ne mogu koristiti na druge načine”.